Index
Implicatii

Anexa 2 - Formulare de ofertare/ Modulele I, III, IV

    Proiectul se incadreaza intr-o tematica de mare actualitate si anume gasirea unor alternative naturale in prevenirea, ameliorarea si/sau tratarea unor afectiuni grave, care sa nu implice efecte secundare ca in cazul medicamentelor de sinteza. Rezultatele preconizate pot contribui la intelegerea mecanismelor de protectie a celulelor vii de catre antioxidantii naturali. Prin caracterul interdisciplinar al acestui proiect, datorat implicarii unor specialisti din domeniile biofizicii, biologiei celulare si moleculare, medicinei, biochimiei se va realiza o abordare complexa a tematicii propuse.
    De asemenea, proiectul va reprezenta o buna oportunitate pentru antrenarea studentilor din anii terminali si a doctoranzilor in practica pentru proiectele de licenta si de dizertatie, respectiv a referatelor si tezelor de doctorat, asigurand pregatirea fortei de munca inalt specializate in acord cu cerintele Uniunii Europene.

    Consideram ca obiectivele propuse in cadrul acestui proiect sunt viabile si realizabile, deoarece se bazeaza pe tehnici experimentale utilizate in mod curent in laboratoarele institutiilor implicate, precum si pe experienta membrilor echipei, unii dintre ei beneficiind de burse si specializari in strainatate, fiind implicati in proiecte stiintifice internationale. Date fiind rezultalele preliminare de la care a pornit ideea acestui proiect, consideram ca exista reale sanse de succes, riscurile de nerealizare a obiectivelor propuse fiind minime.


Impact social, tehnic si economic al proiectului

Anexa 2 - Formulare de ofertare/ Modulele I, III, IV

    In ceea ce priveste impactul social al proiectului propus, il estimam a fi considerabil deoarece rezultatele preconizate pot contribui la obtinerea unor alternative naturale pentru prevenirea, ameliorarea si/sau tratarea unor afectiuni grave, alternative care nu implica efecte secundare, ca in cazul medicamentelor de sinteza, si al caror cost de fabricatie este mai mic. Accesibilitatea si complianta populatiei la astfel de tratamente sunt mult mai bune decat in cazul drogurilor de sinteza, cu consecinte de loc de neglijat asupra starii de sanatate a populatiei si asupra costurilor globale ale ingrijirii medicale. De asemenea, proiectul va reprezenta o buna oportunitate pentru antrenarea studentilor din anii terminali si a doctoranzilor in practica pentru realizarea proiectelor de licenta si de dizertatie, respectiv a referatelor si tezelor de doctorat.

Impactul tehnic si stiintific presupune diseminarea informatiilor prin organizarea de mese rotunde, folosirea rezultatelor obtinute la cursurile universitare de profil, prelegeri la cursuri post-universitare contribuind astfel la imbunatatirea calitatii cercetarii stiintifice si a invatamantului superior de specialitate din Romania, publicarea de articole cotate ISI si participarea la comunicari stiintifice, promovarea si consolidarea parteneriatului national/international in domeniu. in momentul de fata exista deja o serie de colaborari ale participantilor la proiect cu un grupuri de cercetare din strainatate.